مشاوره‌رایگان

قانون مجازات چنین بیان میدارد:

کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب می شود. پس مطابق ماده ۲۳۸ قانون عمومی محکوم می شود. و همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد.

ماده ۱ قانون مجازات

در باب معامله فضولی چنین بیان میکند:

«معامله به مال غیر جز به عنوان والیت یا وصایت یا وكالت نافذ نیست ولو اینكه صاحب مال باطنا ً راضي باشد. ولي اگر مالكیا قائم مقام او پس از وقوع معامله آن را اجازه نمود در این صورت معامله صحیح و نافذ مي شود ».

ماده 247 قانون مدنی

مزایا شکایت توسط گروه وکلا متین


تنظیم شکایت  یک امر تخصصی می باشد و بدون مدد گرفتن از گروه وکلای متین ، شکایت تنطیمی ممکن است ناقص و یا بعضا اشتباه باشد و همین امر سبب ورود خسارت جبران ناپذیر و اتلاف وقت برای شاکی شود لذا بهتر است که کاربران عزیز در تنظیم شکواییه ،دادخواست خود جهت موفقیت بیشتر در پرونده و دادرسی از خدمات گروه وکلای متین  در کلیه زمینه های حقوقی استفاده نمایید. وکلا ی متخصص و مجرب در گروه وکلای متین با اختصاص دادن زمان مناسب و بررسی پرونده های حقوقی بهترین و کم ریسک ترین راهکار را به موکلان خود ارائه خواهند داد. گروه وکلای متین همواره راهنمای شما در مسائل حقوقی خواهد بود. پس همین الان می توانید با مشاوران مجرب این گروه در ارتباط باشید.

ثبت شکایت

مقدمه معامله فضولی و انتقال مال غیر

بحث هاي حقوقي هميشه از پيچيدگي وسنگيني بسياري برخوردار است وهميشه در مباحث حقوقي ما شاهد هستيم که نظرات  بسيار زياد وجود دارد و شايد  حتي موجب سردرگمي بسايري از افراد شود .شايد يکي از دلايل اين امر گستردگي بيش ازحد وهمچنين حساسيت بالاي اين مسئله باشد.
يکي از مباحثي که درحقوق وجود دارد اين است که رفتار هاي حقوقي با توجه به شباهتي که دارند در امور مدني وکيفري متفاوت است و عنوان هاي آنها فرق دارد همچنين شيوه ي رسيدگي وجبران آنها نيزمتفاوت است.
جذابيت وپيچيدگي اين موضوع گروه وکلای متین را به اين سمت سوق داد که عناوین مشابهی مانند معامله فضولی و انتقال مال غیر را مورد بررسی و مقایسه قرار دهد.

معامله فضولی چیست؟


معامله فضولی به این معناست که فردی برای شخصی دیگر با مال دیگری ,بدون این که نماینده او باشد
یا اجازه ای از او داشته باشد معامله کند.
کسی که بدون اجازه و نمایندگی برای فرد دیگری معامله تشکیل می دهد را اصطلاحا فضول می نامند
این نوع معامله ممکن است به دو روش باشد
تملیکی یا عهدی :

  • معامله فضولی عهدی مانند فردی که به حساب فرد دیگری متعهد میشود که کار یا عملی را برای طرف دیگر معامله انجام دهد
  • معامله فضولی تملیکی مانند شخصی که ملکی را بدون اجازه صاحب آن به شخص دیگری بفروشد.

انتقال مال غیر

انتقال مال غير يعنی معامله ای که شخص بدون اذن و اجازه و با معرفی کردن خود به عنوان اصيل در معامله و صرفا به جهت اضراربه غير و بردن سود مادی اقدام به معامله ميکند که به جهت مشهود بودن عنصر سوء نيت از عناصر جرم کلاهبرداری است در انتقال به غير خصوصا در کلاهبرداری مانند امثال زير تحقق سوء نيت کاملا مشهود است:

1-کسیکه خود را اصيل ملکی معرفی نمايد و به چندين نفر اجاره يا رهن بدون اجاره نامه يا دست نوشته دهد.
2-بانيرنگ فريب مالی را به افراد وسيع التعداد به هر شکل منتقل نمايد.
3-کسیکه با سند سازی و جعل منتقل نمايد.

عنصراصلی معنوی و مادی از نظر تضرر و حاصل از آن سود فرد است.برای تحقق جرم انتقال مال غير، سه رکن قانونی،
مادی و معنوی لازم و ضروری هستند
که در بخش پایین ، شرح جزییات آن قرارگرفته است:

 رکن قانونی انتقال مال غیر، به این معناست که برای تحقق جرم انتقال مال غیر، لازم است که قانونگذار آن را به عنوان یک جرم شناخته و مجازاتی برای آن تعیین کرده باشد. ماده 2 قانون مجازات اسلامی، به اصل قانونی بودن جرایم و مجازات‌ها پرداخته و بیان می‌کند که تا زمانی که قانونگذار عملی را به عنوان یک جرم تشخیص ندهد، فرد مرتکب قابل مجازات نیست. در خصوص انتقال مال غیر، قانون مجازات اسلامی، این عمل را به عنوان یک جرم شناخته و رکن قانونی آن را تأیید کرده است. این به این معناست که هرگونه فروش یا انتقال مال غیر به دیگری، بدون مجوز قانونی، به عنوان یک جرم شناخته می‌شود و با مجازات قانونی همراه است. قانون مجازات اسلامی برای این جرم، مجازات کلاهبرداری را تعیین کرده است.بنابراین، رکن قانونی انتقال مال غیر، قانونی بودن این عمل به عنوان یک جرم است که تحت قوانین و مقررات حقوقی مجازات می‌شود.

 این رکن به نحوی نشان می‌دهد که فعل مرتکب باید به شکل قابل توجهی واقعی باشد. در مورد انتقال مال غیر، این به معنای انتقال مال غیر به دیگری با سوءنیت و با سبقت تصمیم و تمهید مقدمات قبلی است.در حقیقت رکن مادی انتقال مال غیر، شامل نمود و ظهور بیرونی و خارجی جرم است. برای تحقق جرم انتقال مال غیر، نیاز به انجام فعل مادی مثبتی است که شامل انتقال مال مورد نظر به دیگری است. این انتقال می‌تواند از طریق بیع، هبه یا صلح به وقوع بپیوندد. در اینجا، مهمترین نکته این است که فعل مادی انتقال مال، به هر شکلی که باشد، رخ دهد، حتی اگر شرایط اصلی صحت معامله برقرار نباشد و یا قبض و اقباضی صورت نگیرد. بنابراین، رکن مادی انتقال مال غیر، شامل انجام فعل مادی انتقال مال مورد نظر به دیگری است که به هر شکلی که باشد، به صورت نمود و ظهور بیرونی و خارجی جرم رخ می‌دهد.

 این رکن نشان می‌دهد که فعل مرتکب باید با شرایط و عواملی که جرم را تشدید می‌کنند، همراه باشد. در مورد انتقال مال غیر، به شرایطی مانند سوءنیت و سبقت تصمیم و تمهید مقدمات قبلی اشاره دارد.

مقایسه معامله فضولی و انتقال مال غیر

  1. معامله فضولی بافت حقوقی و انتقال مال غیر بافت  کیفری  دارد
  2. معامله فضولی، معامل دارای حسن نیت در انتقال مال است ولی در جرم انتقال مال غير، انتقال دهنده با سوء نيت انتقال دهنده برای کسب منفعت مالی برای خود و با ايراد ضرر به غير، مبادرت به انتقال مال غیر به خریدار می کند.
  3. معامله ی فضولی، ضمانت اجرا عدم نفوذ است که با تنفیذ مالک معامله صحیح می شود و با رد از جانب وی، معامله باطل خواهد بود؛ اما در جرم انتقال مال غیر، اجازه ی مالک منجر به زوال وجه کیفری نشده و تنها می تواند به تخفیف مجازات مرتکب بینجامد
پست قبلی
تصرف عدوانی حقوقی و کیفریپست بعدی
تصرف عدوانی حقوقی و کیفری

جستجو در وبلاگ

پست های محبوب

دسته بندی های محبوب

نحوه شروع کار با گروه وکلای متین

متین
  • 01

    ملاقات حضوری

    با مراجعه حضوری، میتوانیم، پرونده ی شمارا دریافت و بررسی نماییم.

  • 02

    021-77138498

    0912-8391443

    تماس‌تلفنی بگیرید و با وکیل موردنظر خود، صحبت کنید.

  • 03

    ایجاد پرونده در سایت

    در سایت متین، پرونده ی خودرا ثبت کنید.